drtufan @ gmail.com

Bel ağrıları, genellikle bel bölgesindeki omurganın, disklerin veya bağların bir sorunundan kaynaklanan yaygın bir sağlık sorunudur.

Bel ağrısını etkileyen faktörlere gelince:

Yaş: Bel ağrısı genellikle yaşla birlikte artar. Özellikle 30 yaşından sonra bel ağrısı riski artar. Bu durum, vücudun yaşlanmasıyla birlikte disklerin ve diğer omurga yapılarının yıpranmasından kaynaklanır.
Cinsiyet: Bel ağrısı, kadınlar ve erkeklerde aynı oranda görülmekle beraber, bazı araştırmalar kadınlarda bel ağrısının daha sık olduğunu öne sürer. Hamilelik, adet dönemi ve menopoz gibi hormonal değişikliklerin bel ağrısına katkıda bulunabileceği görüşler arasındadır.
Meslek: Bel ağrısı, ağır fiziksel işlerde çalışanlarda daha yaygın olabilir. Özellikle ağır kaldırma, uzun süreli oturma veya ayakta durma gibi kötü işyeri koşulları bel ağrısı riskini artırabilir.
Obezite: Fazla kilo, bel ve omurga üzerindeki ekstra yük nedeniyle bel ağrısını tetikler.
Genetik Faktörler: Bağ ve destek dokudaki genetik bozukluklar omurga yapılarının daha zayıf veya daha hassas olmasına neden olabilir.
Fiziksel Aktivite Düzeyi: Düzenli ve doğru egzersiz, kasların güçlenmesine ve esnekliğin artmasına yardımcı olarak bel ağrısı riskini azaltabilir.

Bel ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir?

İlaç tedavileri: Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, topikal ağrı kesiciler (krem ve merhem), antidepresanlar (özellikle kronik bel ağrısında) bel ağrısını rahatlatır.
Fizik tedavi ve egzersiz: Fizik tedavi, bel ağrısı tedavisinin temel taşıdır. Fizyoterapist; acıyı azaltmak için ısı, ultrason, elektriksel uyarı ve kas gerdirme teknikleri gibi bel kasları ve yumuşak dokulara çeşitli tedaviler uygulayabilir.
Enjeksiyonlar: Mevcut tedavi ile ağrı dinmiyor ve/veya bacağa yayılıyorsa kortizon , ozon ve PRP enjeksiyonu kullanılabilir. Direkt kas içine yapılacağı gibi, ağrı kesici bir ilaç ile birlikte epidural boşluğa (etkilenen sinirin çevresine) uygulanabilir. Bu tür enjeksiyonlar sinir kökleri çevresindeki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Ameliyat: Bel ağrısı için ameliyata nadiren ihtiyaç duyulur. Ağrı bacağa yayılıyorsa ve sinir basısı nedeniyle bacak kaslarında kuvvetsizlik geliştiyse ameliyattan faydalanabilirsiniz. Ameliyat, genellikle omurganın daralması (spinal stenoz), bel kayması veya bel fıtığı gibi yapısal sorunlarla ilgili ağrının diğer tedavi yöntemlerine cevap vermediği durumlarda uygulanır.
Tamamlayıcı tıp yöntemleri: Herhangi bir tamamlayıcı tıp yöntemi ile terapiye başlamadan önce yararları ve riskleri konusunda doktorunuza danışın.

Karyopraktik müdahale: Bir terapist ağrınızı hafifletmek için omurganızın belli noktalarına tedavi uygular.
Akupunktur Vücudun belli bölgelerine batırılan steril iğnelerle uygulanır. Ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir.
Masaj: Yorgun ve gergin bel kaslarının rahatlatılmasında masajın faydası olacaktır.
Yoga: Belirli duruş veya pozlar, nefes egzersizleri ve gevşeme tekniklerini içeren geniş bir disiplindir.
Bioenerji: Üzerinizdeki hem duygusal hem de fiziksel yükler belinizde ve sırtınızda ağrıya sebep olur. Bioenerji uygulaması ile bu yükler hafifletilebilir.
Algı değişimi: Uzun süreli veya fiziksel olarak herhangi bir bozukluk saptanmayan (hatta bazen saptanan) durumlarda beyninize ve dolayısıyla bilinçaltınıza hükmederek vücudunuzdan ağrıyı uzaklaştırabilirsiniz.