Tartışma, liberal bir siyasi çizgiye sahip olan FDP’nin Almanya’nın Neumünster kentinde 6 Mayıs’ta yapılacak yerel seçimler için yarışan adayları arasında yer alan Kılıç’ın kendi Facebook hesabı üzerinden seçim afişini paylaşması ile başladı. 

Almanya’da başörtülü bir siyasetçi fikrine karşı çıkanlar genel olarak FDP’nin “baskıcı bir kıyafete” nasıl göz yumabildiğini sorgularken, Kılıç’ı destekleyenler ise FDP adayının göçmen ve Müslüman kimliğine atıfta bulunarak sesinin duyulması gerektiğini savundular.

“Eleştiriler sağ kanattan”

FDP’nin Neumünster teşkilatı konuyla ilgili bir açıklama yayınlayarak 50’li yaşların ortasında olan Kılıç’ın adaylığına dair sosyal medyadan gelen “sert eleştiri ve nefret içeren yorumların açık bir şekilde politikanın sağ kanadından” olduğunu belirtti.

Kılıç’a desteğini vurgulayan FDP, açıklamada “ilerici ve liberal olan insanlar, başka kültür, din ve milliyetlere tabii olanlara ne giyeceklerini tavsiye ETMEYEN veya zorla kabul ETTİRMEYEN insanlardır” denildi.

FDP açıklamasında Kılıç’ın “başarılı bir entegrasyon örneği” olduğu ifade edilirken, Kılıç’ın belediyede ve çocuk bakım merkezinde sosyal asistan olarak çalıştığı, çocuklarını okuttuktan sonra kendisinin de mezun olduğundan bahsediliyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe