2017 yılının kasım ayında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren anlaşmanın, normalde 2018’in eylül ayından itibaren bilgi paylaşımı sağlaması gerektiği belirtilen broşürde, Maliye Bakanı’nın bu tarihi seçim sonrasına, yani 2019 yılının sonuna ertelemek istediği belirtildi.

Otomatik bildirmeye tabi gelirler nelerdir?

– Tasarruf / Mevduat hesapları (bankalara ya da başka mali kuruluşlara yatırılmış ve faiz elde edilen paralar)

– Saklama hesapları (bankalara ya da başka mali kuruluşlara tasarruf amacıyla yatırılan para, altın ya da diğer değerli kağıtlar)

– Ortak borç ilişkisi menfaati (ortaklık şeklinde kurulan yatırım fonlarına yatırılan paralar)

– Nakdi değer sigorta sözleşmeleri (50 bin dolardan fazla nakit değere sahip sigorta sözleşmesi) ve anuite (belirli zaman aralıkları ve miktarlarda yapılan düzenli ödemeler dizisi) sözleşmeleri.

Bildirime konu edilmeyecek finansal hesaplar nelerdir?

– Emeklilik ve emeklilik maaşı hesapları (3201 sayılı yasayla borçlanarak ve para ödeme yoluyla kazanılan emeklilik hakkından gelen emekli maaşları) (Türkiye’de emekli maaş hesabı vardır. Eğer emekli maaşı bu adla anılan hesaba yatırılmayıp başka bir hesaba yatarsa, onun da bildirilmesi sözkonusu olabilir.)

– Emeklilik dışı tasarruf hesapları

– Belirli süreli hayat sigortası sözleşmeleri

– Miras olarak tutulan hesaplar

– Emanet hesabı (Almancada “Sperrkonto” denilen hesaplarda tutulan paralar; örneğin öğrencinin Almanya’da eğitim vizesi alması için eğitim giderlerinin bir hesapta bloke edilmesi)

– Bazı mevduat hesapları (kredi kartına ilişkin açılan mevduat hesapları).

Kaynak:artı49