Mevcut düzenlemeye göre, emekli vatandaşlar ve Mavi Kart sahipleri, yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de maksimum 2 yıl (730 gün) bırakabiliyordu. Yapılan yeni düzenleme ile bu süre, ilk kez araç getirecek emekliler için 2+2 yıl (1460 gün) olarak genişletildi.

İlk Kez Araç Getirecek Emekliler İçin Kolaylık

Yeni düzenlemeye göre yurtdışından emekli olmuş T.C. vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri, ilk defa Türkiye'ye yabancı plakalı araç getireceklerinde, yurt dışındaki ikametlerini beyan ederek, aracı 2+2 yıl (1460 gün) Türkiye'de bırakabilme imkanına sahip olacak. Bu kapsamdaki emekliler, 185 gün şartına tabi olmayacak.

Daha Önceden Uygulamadan Faydalanan Emekliler İçin 185 Gün Şartı Devam Ediyor

Yeni düzenlemede daha önce bu uygulamadan faydalanan emekli gurbetçiler için 185 gün şartının geçerliliği devam ediyor. Araç getirmek isteyen bu emekliler, "son bir yılda toplamda 185 gün yurt dışında bulunma" şartını yerine getirmeleri gerekecek.

Tercüme Edilmiş Emeklilik Belgesi İbrazı

Yeni uygulamaya göre, yabancı plakalı aracını Türkiye'de bırakmak isteyen emekli gurbetçilerin, araçlarının 730 günlük süresi dolmadan süreyi uzatmak için Gümrük Müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Başvuru esnasında emeklilerin yurt dışından emekli olduklarına dair noter veya konsolosluk onaylı, Türkçe'ye tercüme edilmiş emeklilik belgesini ibraz etmeleri gerekecek.

SILAYOLU:COM

 

LIFE TV MEDICAL YOUTUBE KANALINA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN