Federal Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in 2023 yılında Kölndeki Merkez'in 50. kuruluş yıl dönümü kutlamasına katılmasının ardından, Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, Münihteki iftar etkinliğinde bir konuşma yaptı. Söder, Türklerin Almanya'ya ilk geldiklerinde yaşadıkları zorlukları ve günümüzdeki mutlu bir toplumun ayrılmaz parçası olduklarını vurguladı. Kendisinin Nürnberg kentinden gelmesi ve sık sık Türkiye ziyaretleri yapması dolayısıyla Türk misafirperverliğini ve lezzetli yemeklerini tanıdığını belirten Söder, toplumun uyumu için eğitim ve dinî kurumların rolünün altını çizdi. Ayrıca, "arkadaşlıkların da mideden geçtiğini" söyleyerek iftar sofralarına işaret etti.

İslam Kültür Merkezleri Başkanı Ali Yılmaz ise iftar açılışı öncesinde yaptığı konuşmada, Ramazan ayının önemini, nefsi disiplini, sosyal birlikteliği ve paylaşımı vurguladı. Dinsel görevlerin camilerde birlikte yerine getirilmesinin güncel zorluklarla başa çıkmaya yardımcı olduğunu ifade etti. Yılmaz, günümüz dünyasının çeşitli ayrışma süreçleriyle mücadele ettiğini belirterek, barış ve hoşgörü değerlerini benimseyen derneklerinin gençlerin eğitimi ve desteklenmesine odaklandığını söyledi. Konuşmasını, 20. yüzyılda gençlerin eğitimine adanmış büyük bir öğretici olan Süleyman Hilmi Tunahan'ın "toplumun canlandırılması kötünün yok edilmesiyle değil, yeni nesillerin eğitimle yetiştirilmesiyle mümkündür" sözüyle tamamladı.

Bu etkinlik, toplumsal birliği ve hoşgörüyü teşvik etmenin yanı sıra, farklı kültürel ve dini topluluklar arasında anlayışı artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

Orhan Tinengin